SpykmanQuote.jpg

Οι σκέψεις που ακολουθούν δεν διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας· είναι πολλοί και σημαντικότεροι του υπογράφοντος αυτοί που επεσήμαναν ότι το πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα δημιουργήθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού και μάλιστα των πιο αδύναμων στρωμάτων του.

Και όμως, ο αρχικός σχεδιασμός της τρόικα ήταν η λήψη και η απόδοση διαρθρωτικών μέτρων (ανατρέξτε στη συνέντευξη του Τόμσεν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου). Η αποτυχία αυτή και η συνακόλουθη μείωση μισθών και συντάξεων οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην αβελτηρία του πολιτικού μας συστήματος.

Αφού λοιπόν φλερτάραμε επί τετραετία με μια αφάνταστου μεγέθους οικονομική καταστροφή, είναι προφανές ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο υπό την πίεση της τρόικα· η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε στο δόγμα του «business as usual». Και όμως υπάρχουν τόσοι τομείς οι οποίοι επιδέχονται βελτιωτικών παρεμβάσεων. Ο τομέας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένας μόνον από αυτούς.

Ειλικρινά δεν κατάλαβα ποτέ πως γίνεται ένας αξιωματικός ή υπαξιωματικός που υπηρετεί σε Μονάδα του Έβρου και των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου να αμείβεται το ίδιο με κάποιον ομοιόβαθμό του που υπηρετεί σε κάποιο επιτελείο από τα πολλά των Αθηνών. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όταν αρχίσει η αποκατάσταση του ύψους των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να διαμορφώσουμε το μισθολόγιο έτσι ώστε οι μισθοί να ανταποκρίνονται στην προσφορά, την επικινδυνότητα, το ωράριο εργασίας και την εγγύτητα του τόπου διαμονής σε σχέση με τον τόπο των συμφερόντων του καθενός. Είναι τουλάχιστον ανήθικο αξιωματικοί-υπάλληλοι να αμείβονται το ίδιο με ομοιοβάθμους τους που υπηρετούν στα σύνορα.

Οι προαγωγές θα πρέπει επίσης να συνδεθούν με ανάλογες οικονομικές απολαβές, με παράλληλη μείωση της οροφής (λιγότεροι ανώτατοι) έτσι ώστε να μην υπάρξει οικονομική επιβάρυνση. Ο μόνος στρατός του κόσμου στον οποίο η προαγωγή, που εξ ορισμού σημαίνει επιλογή των καλύτερων, δεν ισοδυναμεί με αντίστοιχη οικονομική προαγωγή είναι ο ελληνικός (ούτε καν ο σοβιετικός). Γιατί τότε πρέπει ένας αξιωματικός να προσπαθεί να βελτιώνεται ώστε να γίνει καλύτερος;

Είναι τουλάχιστον ανήθικο αξιωματικοί-υπάλληλοι να αμείβονται το ίδιο με ομοιοβάθμους τους που υπηρετούν στα σύνορα

Δεν κατάλαβα επίσης γιατί η task force της ΕΕ δεν ασχολήθηκε με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μια αναδιάρθρωση των Επιτελείων με επιστημονικό τρόπο, η οποία γίνεται σε τακτά διαστήματα στο ΝΑΤΟ και της οποίας γνώστες είναι πολλοί Έλληνες Αξιωματικοί, θα μείωνε τον αριθμό του προσωπικού τους σε ποσοστό πάνω από 30% προς όφελος των Μονάδων και των Σχηματισμών.

Και βέβαια θα ήταν ασύγγνωστη ανοησία από μέρους μας να θίξουμε το θέμα της κατάργησης ή/και μετεγκατάστασης Στρατοπέδων, αφού επί δεκαετίες δεν ιδρώνει το αυτί κανενός!

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ένθετο ΜΑΡΣ της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, την Παρασκευή 18 Απρ 2014.