Col. Dimitrios Choupis, Phd, GRC A, Παρασκευή 29 Αυγ 2014
Introduction
NATO has already recognized the significance of the cyber threats that face the Alliance since the cyber attacks on Estonia in 2007. Afterwards, NATO has began establishing a relative policy[1] by implementing various objectives in order to improve the Alliance’s ability to prevent, deter, defend against and recover cyber attacks, which are rapidly evolving both in frequency and sophistication.
Την 30 Ιαν 2014 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα "The International Security and Security Network" άρθρο του λέκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Ανδρέα Λιαρόπουλου με τίτλο "Cyberspace, Sovereignty and International Order". Πρόκειται περί εξαιρετικού άρθρου για ένα θέμα το οποίο θα εξακολουθήσει να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα τα επόμενα χρόνια. Η παρουσιαζόμενη θεώρηση της κυριαρχίας στον Κυβερνοχώρο συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση ενός εξαιρετικά πολύπλοκου θέματος και αξίζει να μελετηθεί προσεκτικά.
του Μαυρόπουλου Παναγιώτη*, Κυριακή 19 Ιαν 2014
Εισαγωγή
Η εμφάνιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε στην οργάνωση επικοινωνιακών δικτύων και τη δημιουργία εφαρμογών οι οποίες υποστηρίζουν διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και για τη λειτουργία τους βασίζονται σε δίκτυα υπολογιστών. Τα δίκτυα ήταν κατ’ αρχήν απομονωμένα και κατά συνέπεια πρόσφεραν εγγενή προστασία από κακόβουλους χρήστες. Η ανάπτυξη όμως της πληροφορικής και η ανάγκη να τεθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες στην υπηρεσία του πολίτη, έτσι ώστε να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι συναλλαγές των πολιτών τόσο με τις διάφορες υπηρεσίες όσο και μεταξύ τους, όπως επίσης και η οικονομία κλίμακας η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, τα κατέστησε ευρέως προσβάσιμα και οδήγησε στην αύξηση της τρωτότητάς τους.